Wat is kamp Malmédy?

WAT IS KAMP MALMÉDY?

Elke zomer wordt er voor leerlingen van het Ubbo Emmius in Stadskanaal een kamp georganiseerd in de Belgische Ardennen. Het duurt een week en bestaat vooral uit wandelen. Tijdens het kamp slaap je in legertenten, was je je in een beek, help je mee met corvee, zing je liedjes bij het kampvuur en heb je het vooral erg gezellig. Al is het soms wel afzien, er zijn elk jaar weer deelnemers die niets anders willen dan zo snel mogelijk weer terug naar Malmédy.

De zomerkampen worden gehouden te Bévercé in de Belgische Ardennen. Er wordt gebruik gemaakt van een stuk grond van Belgische eigenaren waar voor de periode van 1 of meerdere weken een tentenkamp wordt opgebouwd. De zomerkampen laten zich karakteriseren als ‘eenvoudig’, ‘midden in de natuur’, ‘avontuurlijk’, ‘sport & spel’, ‘wandelen’ en ‘gezelligheid’. De kampen kennen een zeer lange traditie en in 2016 is het 50-jarig jubileum gevierd.

Het kamp is vernoemd naar het stadje dat dicht in de buurt ligt van de plaats waar het kampterrein ligt. Het stadje heeft een bijzondere plaats in de geschiedenis. Het was namelijk een belangrijke strategische plek, waar ook flink om gestreden is. Tijdens de kampweek wordt op één dag ook het stadje met al zijn bijzondere plekken bezocht.

Het kampterrein ligt midden tussen een aantal prachtige natuurreservaten. De omgeving is zeer divers: van veen tot bos, van leuke dorpjes tot griezelige ravijnen. Door al deze dingen is die ene week Malmédy voor velen een week geweest om nooit te vergeten.

Malmédy, in het Belgische laand, Malmédy, doar he’k mien haart aan verpaand” (tekst uit Malmedy-laidje, geschreven door P. van der Aa)

Fagnes de Sétay