Geschiedenis van het kamp

Het kamp Malmédy is in 1963 opgericht door Jan en Wil Sloff. Zij zijn in de jaren 50 op de fiets in dit prachtige gebied terecht gekomen en hebben later het idee opgevat om er een soort vakantieoord te maken voor kinderen wiens ouders het te druk hadden of niet genoeg geld hadden om op vakantie te gaan.

Jan Sloff met hond Fagnes

Het eerste kampterrein lag vlakbij de voor deelnemers wel bekende steengroeven aan de beek de Warche. Helaas moesten we dit terrein verlaten, omdat er af en toe werd wildgekampeerd en dit door bewoners in de omgeving niet werd gewaardeerd. Men is toen overgegaan tot het poten van dennen, om het wildkamperen te voorkomen. De organisatie van het kamp week toen uit naar een veldje vlak bij de camping ‘Du Moulin’, aan de beek de Trôs Marets. Ook dit veldje kon niet eeuwig als kampterrein dienen en al gauw week men uit naar het huidige kampterrein, weer gelegen aan de Warche.

Het kamp duurt een week en wordt meestal aan het begin van de vakantie gehouden. Er kunnen ongeveer 45 deelnemers mee, die allen leerling moeten zijn aan de Ubbo Emmius Scholengemeenschap. De leiding bestaat uit oud-deelnemers. Tijdens het kamp wordt flink gewandeld door de Ardeense wouden. Elke dag staat er een nieuwe prachtige route op het programma. Maar er wordt niet alleen gewandeld. Er is ook elk jaar weer een sportdag, waarop niet alledaagse spelen worden uitgeoefend. ‘s Avonds is er meestal nog tijd voor een leuk bosspel en als dat is gedaan kan er worden gezongen rond het kampvuur. Eén dag van de week wordt uitgetrokken voor een bezoek aan het stadje Malmédy.

De accomodatie op het kampterrein is vrij primitief. Zo moet je je wassen in de beek en slaap je in groepen in grote legertenten. Er zijn geen luxe tuinstoelen, maar houten bankjes en electriciteit kennen we daar ook niet. Toch is het juist daarom geweldig gezellig en een hele bijzondere belevenis. Elk jaar moeten we afscheid nemen van deelnemers die nog graag jaren mee hadden willen gaan, maar door het verlaten van de school ook afscheid moeten nemen van het kamp. Gelukkig komen er ook elk jaar weer nieuwe deelnemers bij.

Klaas van Berkel heeft over het kamp een boekje geschreven. Dat is hier in pdf-formaat te bekijken.